De Hollandse Waterlinie op Werelderfgoedlijst

Unesco heeft de Hollandse Waterlinie, waar Fort bij Vechten onderdeel van uitmaakt, op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Daarmee komt een lang gekoesterde wens van de provincie Utrecht in vervulling, waar wij enorm trots op zijn.

Het was een lange tijd de vraag of Unesco de vermelding van de Hollandse Waterlinie zou overnemen. 26 juli 2021 kwam het verlossende woord vanuit het comité en behoort de Hollandse Waterlinie in het rijtje naast andere bijzondere werelderfgoederen zoals de Chinese Muur en de piramides in Egypte.

De Hollandse Waterlinie is een verdedigingssysteem dat zich over 200 kilometer uitstrekt. Het tussen 1815 en 1940 gebouwde systeem bestaat uit een netwerk van 96 forten, dijken, sluizen, gemalen, kanalen en inundatiepolders. Nederland is het enige land ter wereld dat een waterverdedigingslinie van zo’n omvang en in zo’n goede staat heeft.

In 2014 werd er voor het laatst een object aan de Werelderfgoed-lijst toegevoegd. Wat deze toevoeging extra speciaal maakt. Op dit moment bestaat de lijst uit zo’n elfhonderd objecten, waarvan elf Nederlandse. Maar het waren niet alleen de Hollandse Waterlinie die een vermelding kregen, ook de Romeinse Limes waar Castellum Fectio onderdeel van is zijn nu Werelderfgoed.

Wil je meer weten over de Nieuwe Hollandse Waterlinie? Breng een bezoek aan het Waterliniemuseum en ontdek de kracht van water! Het Waterliniemuseum is gevestigd op Fort bij Vechten, één van de grootste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Op deze unieke plek, op de grens van de Romeinse Limes en in de Nieuwe Hollandse Waterlinie, komen cultuur en natuur samen.

Op de hoogte blijven over Fort bij Vechten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief