FORT BIJ VECHTEN

Historie

Fort bij Vechten is één van de Nederlandse forten. Het fort wordt op dit moment gebruikt als prachtige evenementenlocatie voor particuliere en zakelijke bijeenkomsten, als terrein van het Waterliniemuseum en uitvalsbasis voor vele mooie wandel- en fietstochten. De rijke historie van het fort is overal terug te zien op deze unieke, bijzondere locatie in Bunnik.

LOCATIE BEZICHTIGEN

LOCATIE

Fort bij Vechten

Fort bij Vechten is een Nederlands fort, gebouwd tussen 1867 en 1870. Het fort is gelegen op een rustieke, groene locatie in Bunnik, vlakbij Utrecht. Het is een prachtige evenementen-, feest- en vergaderlocatie met een geweldige uitstraling terwijl de sfeer van vroeger bewaard is gebleven.

Fort bij Vechten ligt midden in de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is al enige tijd de thuisbasis voor een veelheid aan activiteiten. Trouwen, feesten, dansen, vergaderen, verschillende actieve activiteiten en nog veel meer. De unieke omgeving van Fort bij Vechten zorgt voor een ervaring om nooit te vergeten!

Door de veelheid aan zalen, prachtige buitenmogelijkheden, het hoge serviceniveau en de aanwezige technische faciliteiten is Fort bij Vechten de perfecte locatie voor alle zakelijke evenementen: van vergadering tot congres, van presentatie tot brainstormsessie. De sfeer van de locatie inspireert en draagt bij aan een succesvolle bijeenkomst.

Ook voor particuliere evenementen is Fort bij Vechten een prachtige locatie! Een geheel verzorgde bruiloft (met ceremonie), een groot feest of een jubileum, voor zowel kleine als grotere gezelschappen behoren tot de mogelijkheden. Wij organiseren feesten geheel op maat of aan de hand van onze mooie arrangementen.

Fort bij Vechten beschikt over meerdere zalen en ruimtes die zowel individueel als samen met andere groepen kunnen worden gebruikt, verschillende (privé) terrassen, technische faciliteiten en een groot eigen parkeerterrein. Fort bij Vechten is tevens uitstekend bereikbaar met auto (gelegen naast de A12) en OV.

BEKIJK RUIMTES

LOCATIE

Waterlinie museum

In oktober 2015 opende hét icoon van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het Waterliniemuseum Fort bij Vechten. Dit museum is de bekroning van het Nationale Project Nieuwe Hollandse Waterlinie dat 15 jaar geleden van start ging.

Het Waterliniemuseum vertelt het verhaal van water als bondgenoot bij de verdediging van Nederland; de linie komt tot leven in de interactieve presentaties, persoonlijke verhalen, spannende publieksactiviteiten en digitale media. Doordat het fort deels in oorspronkelijke staat is hersteld, kan je bovendien met eigen ogen zien en beleven hoe de linie functioneerde.

Al meer dan twee eeuwen is de Hollandse Waterlinie een voorbeeld van Nederlands vernuft op het gebied van watermanagement, militaire architectuur en landschapsplanning. De linie vormt een lint van verdedigingswerken van 200 kilometer met als onderdeel daarvan ruim honderd forten en vijf vestingsteden. De forten en steden zijn verbonden door ruim duizend militaire en waterbouwkundige objecten: inundatiekanalen, sluizen, dijken en kaden, forten en andere militaire bouwwerken.

De Hollandse Waterlinie is de optelsom van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. De eerste is het grootste Rijksmonument van Nederland, de tweede is al sinds 1996 door de Unesco erkend als uniek en van groot belang om te behouden. De gehele Nederlandse Waterlinie is bestempeld als Unesco Werelderfgoed. En terecht. Want nergens ter wereld vind je zo’n groot gebied waarin water ooit als bondgenoot fungeerde.

Bekijk het museum

FORT BIJ VECHTEN

De historie

Fort bij Vechten is het op één na grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een waterlinie is een uniek en typisch Nederlands verdedigingssysteem, waarbij de verdediger gebruik maakt van aaneengesloten onder water gezette polders. Zo’n modderige waterbarrière tot kniehoogte was een geduchte hindernis voor de vijand. Het zware geschut zakte weg in sloten en greppels en het water was te ondiep om te bevaren.

De aanleg van de forten rondom Utrecht vond plaats tussen 1815 en 1826. De draagwijdte van het geschut nam halverwege de 19e eeuw snel toe en het bleek dat de forten (de Klop, de Gagel, Blauwkapel, Biltstraat, de Lunetten) te dicht bij Utrecht lagen. Vanaf 1867 werd daarom een tweede linie van forten bij Utrecht aangelegd. Het Fort bij Vechten is onderdeel van deze linie. De forten aan de oostkant van Utrecht staan ook wel bekend als ‘De Stelling van Utrecht’.

Fort bij Vechten is gebouwd tussen 1867 en 1870. De grote bomvrije kazerne werd in 1880 toegevoegd. Het fort is 17 hectare groot en na Rijnauwen het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort werd in 1870, 1914-1918 en 1939-1940 gemobiliseerd, maar bij oorlogshandelingen is dit fort nooit betrokken geweest.